Batman





Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgiler halk hikayeleri, mitler ve Heredot  tarihinde verilmektedir. Ortak verilere göre MED kralı Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso M.Ö. 550 yilinda yenilince MED asilzadeleri arasındaki  utancından dolayı MED'lerin yasadıgı Media bölgesinin kuzey batı ucundaki  topraklarına çekilmek zorunda kalmıs. Başka bir görüşe göre de Kyros pres  egemenliği altında kalmamak için bu bölgeye yerleşmiştir. Karaçalı, sazlık ve  bataklıktan oluşan bu bölgenin ortasında yapay bir adacık oluşturup, adına han  obası anlamında olan "ELEKHAN" denilmiştir. ( M.Ö. 546 ) ELEKHAN 194 yıl  bağımsız ve mutlu bir dönem geçirerek 352 yılında Büyük İskender'in istilasına  uğramıştır. Daha sonra Lesepkoslar, Partlar, Romalılar, Sasani ve Bizans’ın  hakimiyetine girmiştir. Artuklular, Moğollar, Ilhanlılar, Celaliler, Karakoyunlu  (Pezrese) Akkoyunlular ve 1500 yılında Savefilerin eline geçmistir.
1515 yılında, 4. Murat'ın Bağdat seferi sırasında kendisine büyük yararlıklar  gösteren Turhan oğlu Mahmut Pasa'ya ELEKHANI içine alan Batman suyu ile Botan  suyu arasında kalan bölgenin tamamını vermiştir. Bu gelişmeden sonra ELEKHAN  telaffuz değişikliğine uğrayarak halk dilinde ELAH zamanla "ILUH" ismini  almıştır. İluh köy birimi olarak kayıtlara geçmiş ve Siirt vilayeti, Elmedin  kazasına bağlı olarak benliğini sürdürmüştür.
Elmedine yerleşim birimi 1926-27 yılı ilkbaharında bugünkü Batman Çayının  taşması nedeniyle haritadan silinmiş ve İluh köyü Beşiri (Kobin) ilçesine bağlanmıstır. Batman isminin nereden geldiği hakkında görüşler olmayıp, bir  görüşe göre bugünkü Batman Çayının adı 1950'li yılların basında Iluh köyüne  verilmiştir. Yaygın olan görüşe göre de Iluh köyünün aşağı kısmında ilk deneme  kulesi kurulduğunda TPAO'nun tesislerinin bulunduğu bölgeye bakmaktan gelen  Batman adı verilmiştir.
1937 yılında bucak haline getirilen Iluh, 1940'lı yılların sonları ile 1950'li  yılların başlarında bölgede var olan petrol filizlerinin değerlendirilmesi  sonucunda Iluh bucağında her alanda büyük gelişme sağlanmıstır. Bu gelişmeler  üzerine 2 Eylül 1957 tarihinde ilçe teşkilatı olarak kabul edilmiştir.
1955 genel nüfus sayımında Iluh nüfusunun 4713 olarak kaydedilmesiyle 2 Kasım  1955 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1990 yılına kadar çok hızlı bir  gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Türkiye'nin  72. ili olma unvanına kavuşmuştur.
ULAŞIM
Batman il merkezi hava, kara ve demir yollarıyla düzenli bir ulaşım sistemine sahiptir.
Türk Hava Yollarının tarifeli uçağı her gün Batman hava alanından Ankara ve İstanbul’a direkt, diğer illere de aktarmalı sefer yapmaktadır.
Doğu, Batı ve Kuzeyden gelen yolların kesişim noktasında kurulu bulunan Batman il merkezinden 24 saat süreyle ülkemizin bütün illerine kesintisiz ve son model otobüslerle sefer yapılmaktadır.
Ayrıca Haydarpaşa-Kurtalan D.D.Y. hattı Batman il merkezinden geçmektedir. Trenle yolculuğu ve yük taşımacılığı tercih edenler, bu alanda hiçbir zorlukla karşılaşmamaktadırlar.
BATMAN MUTFAĞI
Güneydoğuya has lezzetli yemeklerin tümü Batman’da pişirilmekte ve çok nezih ortamlarda misafirlere ikram edilmektedir.
Temel besin kaynaklarını oluşturan et ve süt ürünleri ile hamur işlerinden oluşan yemekler, özellik arz etmektedir.
Batman mutfağının en tanınmış yerel yemeği tırşik. Türlünün daha etli ve patlıcanlı halinin güvece konulmuşu diyebiliriz. Hemen her evde ve her lokantada bulunuyor. Bulgur kullanımı da çok yaygın. Et Batman’da da çok tüketiliyor. Ama kebap fazla değil. Her türlü sulu yemeğe et konuluyor.

Bol yağlı et yemekleri yanında, içli köfteler, taze ve kurutulmuş sumaklı dolmalar, bumbar ve bağırsak dolmaları, Şam börekler ve çok yaygın olan çiğ köfte ile birlikte yöreye özgü çamurdan yapılan tandırlarda pişirilen tandır ekmeği, perde pilav, mercimek ve yayla çorbaları Batman il mutfağının başlıca yemekleri arasında yer alır.

 www.tatilfikri.com.tr

Yorumlar