Erzurum




 www.tatilfikri.com.tr

Erzurum İlİ  Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kalan kuzey kesimleri hariç, büyük bölümü Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ilidir.
İlin kuzeyinde Rize ve Artvin, kuzeydoğusunda Ardahan, batısında Bayburt ve Erzincan, doğusunda Kars ve Ağrı, güneyinde Bingöl ve Muş bulunmaktadır. 3 tanesi merkez ilçe olmak üzere toplam 20 ilçesi vardır. Yüzölçümü bakımından en büyük 4. ildir.
Nüfusun %35'i köylerde, %65'i kentte yaşar. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup son yıllarda kış turizmiyle de öne çıkmaktadır. Soğuk iklimi sebebiyle sanayisi gelişmemiştir. Yüzölçümünün %15.17'sinde tarım yapılabilir.Kadayıf dolması, cağ kebabı, kesme çorbası, civil peyniriyle meşhurdur.
Tarihçe;Erzurum il alanı tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyeti barındırmıştır. Erzurum'un tarihi MÖ 4000'e kadar uzanmaktadır.Urartular, Kimmerler, İskitler, Hititler, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar, Safeviler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti, il topraklarını kontrolleri altında tutmuştur.
İklim;İlin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan kuzey kesimleri haricindeki büyük kısmı Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır ve karasal iklime sahiptir. Erzurum rakımının fazlalığı ve kar yağışının yoğun olması (Yılın 70 günü kar yerde kalır.) güneş ışınlarının uzaya tekrar geri yansımasına sebep olur. Bu yüzden Erzurum, Türkiye'nin en çok güneş gören illerinden biri olmasına rağmen, en soğuk illerindendir. Yazın sıcaklık +35 dereceyi görürken kışın sıcaklık -38 dereceye kadar iner. Ekonomi;Erzurum ilinde tarım, hayvancılık, ormancılık yapılmaktadır. Kış turizmi de gelişmiştir. Sanayi siciline kayıtlı 69 kuruluş vardır. 2 tane organize sanayi bölgesi vardır.
Erzurum, Türkiye'nin en gözde kış turizmi merkezlerinden biri olup aynı zamanda Universiade 2011'e ev sahipliği yapmıştır.

 Erzurum Otelleri İçin Tıklayınız

Yorumlar